vrijdag 7 januari 2011

Waterschade....

Het is al enige tijd geleden, op julafton, de dag voor kerst. Dat is hier een grote feestdag, nog groter als kerst zelf... Toen was het net de periode dat het hier allesjezus koud was, en lange tijd ook. We hadden temperaturen van -30 tot -37 de hele dag door. Dat is buitengewoon koud, omdat meestal de temperatuur tijdens de dag weer wat stijgt, maar nu dus niet.











We hebben sinds een paar weken de hele panna installatie laar in de stal. Dat is een verwarmning systeem wat men hier vaak heeft. Wij hebben een hout brander, houtachel met 2 grote watertanks van 500 liter elk. Daar zit dan een verwarming systeem op aan gekoppeld met gewone water radiatoren. En een gedeelte van de leidingen geven dan je water verzorging, zowel warm als koud water. Het zijn dus 2 gescheiden systemen maar worden wel verwarmd door de zelfde houtkachel. Deze hele installatie heeft een behoorlijk pak geld gekost, 125.000 SEK (zeg maar 13.000 euro)
We waren er blij mee omdat we zo dus goed onze stal met het appartement wat we gaan uithuren kunnen verwarmen. Er is er oo een douche in gebouwd en nu wordt de keuken geplaatst.
We hebben dus behoorlijk daar geinvesteerd, maar allez, daar ging het eigenlijk helemaal nu niet over :-)

Nu waren we terug bij julafton, 24 december... Rob ging smorgens vroeg naar buiten om de panna op te stoken, doen we 2 x per dag normaal smorgens en savonds. Komt ie in de stal is de panna bevroren, hele leidingen open gesprongen, water, nou ja ijs over de hele vloer, een grote chaos dus....
Het was erg vreemd want de temperatuur van de warmwatertanken stond op 70 -80 graden.... Wat er precies nu is fout gegaan dat weten we niet, maar er was veel kapot gevrorern. Een aantal vw elementen, leidingen op verschillende plaatsen bevroren en apot gesprongen... 2 ventielen kapot noem maar op....

NVS op julafton smorgens vroeg gebeld en gevraagd dat ze toch maar iemand konden sturen. Wij ondertussen geprobeerd de boel daar op te warmen, t was nu -10 graden in de stal... met allerlei elektrische verwarmingen, waxine lichtjes en kaarsen de boel langzaam op gewarmd. Het water begon nu op diverse plaatsen er uit te spuiten... ik had het ff helemaal gehad.
Tranen biggelden me over mijn wangen...
Alles kapot nu...
Maar toch weer door met dweilen en soppen. Waxine lichtjes uitwisselen.
Na een paar uur kwam iemand van NVS langs en heeft ons provisorisch geholpen zodat we weer konden stoken. Hij zou op maandag weer terug komen.
Dat deed hij ook. Toen heeft hij alles gemaakt.
Nu wordt het nog een kwestie van wie gaat dit betalen....
NVS zegt dat het niet hun fout is...
maar het was erg vreemd want de vw installatie heeft al die tijd niet echt zijn druk konstant kunnen houden... die varieerde tussen de 0 en de 1 bar.
Naderhand hebben ze ook nog wat veranderd in de installatie, dus we hebben toch het idee dat ze wat verkeerd gekoppeld hebben....

Ik heb onze verzekering benaderd en nu zullen we wel zien hoe het verder gaat. Ik hou jullie op de hoogte!

Bijgevoegd nog een heel deel foto's van het hele gedoe.... daar krijg ik bijna weer de tranen van in mijn ogen...

Nou cross your fingers dat het uiteindelijk allemaal maar goed komt... en dan de verzekering betaald, of NVS!

Liefs S10

4 opmerkingen:

Gonny zei

Nou, dat kan ik me voorstellen dat het huilen je dan nader staat dan het lachen, wat een ellende. Mazzel dat je toiletpot niet gebarsten is. Waarom heb je niet hetzelfde verwarmingssysteem genomen als in het nieuwe huis? Of kan dat niet? Droogt de boel nu al een beetje lekker?
Lieve groetjes van Gon

Christien zei

ja klopt Gonny, er had nog veeeeel meer kapot kunnen gaan, kranen, nog meer leidingen, de accumulator tanken, wc... maar als je daar zo staat en het geheel aanschouwd dan ga je wel een potje janken.

we hebben binnen geen hout verwarming alleen stroom, en in de stal wilden we met hout stoken omdat dat goedkoper is.

ja de boel begint nu aardig op te drogen, maar onder de houten vloer moet het nog steeds aardig nat zijn, de isolatie daar zal wel zeikenat zijn, die meot er dus helemaal uitgehaald worden inkl de houten vloer... maar daar moeten we nog over vechten met de verzekering.

Liefs S10

Anna-Karin zei

oj det var inte roligt med vattenskada. är det i nya huset??

Christien zei

nej det är verkligen inte roligt men som tur var det inte i huset men i ladugårn, vi håller på göra en stuga där så därför har vi kopplat in värme osv. Håller på nu med köket där, badrummet är redan klart!

Du måste komma förbi nån gågn och titta på småttingar och lägenhet i lagårn :-) så vi hinn kanske även pratas lite vid!