zondag 7 december 2008

Sagavägen bonaden

Foto: Bygdegården langs de Sagavägen

Tja was is dat nu weer.... nou ik zal het jullie uitleggen hoor.
Wij wonen aan de 92, dat is de weg van Sollefteå naar Vilhelmina.
Verder heet hier het gedeelte langs onze weg de "sagavägen" (de weg van de sagen, oude verhalen) Die sagavägen loopt helemaal van Örnskoldsvik naar Noorwegen toe, ook genoemd van kunst tot kust. Langs deze weg hebben nu allerlei weggedeelte een bonaden gemaakt, of zijn er mee bezig. Een bonad is een groot handwerkdoek met daarop dus die weg en allerlei bezienswaardigheden die langs die weg te vinden zijn.
Nu was dus afgelopen week een bijeenkomst van die Sagavägen bonaden. En daar heb ik dus foto's van gemaakt. Het is het gedeelte van de weg van Vilhelmina naar Dikanäss, met hele mooie motieven. Hier komen dan enkele,
Een bagarstugan, bakhuisje met "gras"dak

Hjortron, het zweedse goud!

Fjällriporna (sneeuwhoenen heetten die geloof ik)

Fjäll lemmel (een soort van bergmuisjes)

Ren, kåtan en fjällbjörk (rendier, samen huisje en een berk in de bergen)

Wij zijn nu hier in Hälla en Åsele ook bezig met onze bonaden en hebben de motieven uitgezocht en zijn nu bezig te handwerken. Het wordt dan op kleine stukjes geborduurd in verschillende soorten garens en steken, om een zo levendig mogelijk effekt te krijgen. Als we al wat verder zijn gekomen zal ik hier ook wel eens wat foto's ervan plaatsen. Maar dat zal nog wel ff duren hoor!

Skogsmotieven (bosmotieven) met een vuurtje en een koffiepan, een aambeeld en hamer, hjortron en een zaagblad. Motief geborduurd door Sylvia Samuelsson uit Tensjö.

Nu dan vandaag ook tjejträff gehad in de Bygdegården in Hälla. Elsa had heerlijke salade gemaakt en nog overheerlijkere taart gebakken... Ik heb ook weer genoten van een heerlijke massage door Carina. Het deed nu lang niet meer zo veel pijn, dus ben op de beterende hand nu!

Veel plezier en liefs, S10

Geen opmerkingen: