vrijdag 1 mei 2009

Valborgmässoafton firande

Het feest van Valborg, het feest van de lente, de vreugdevuren. "Onze koninginnedag" voor ons hier in Zweden. Samen worden grote vreugdevuren ontstoken in de diverse dorpjes rondom ons heen. Al het afvalhout, twijgen, stokjes van vroeger van de tijd dat koeien dat te eten kregen, werd dan verzameld en op een grote hoop gegooid.
Nu tegenwoordig wordt daar voor afval van de bos kap daar voor gebruikt. Of ander houtafval wat dan bij elkaar op een grote hoop wordt gegooid. Dat wordt dan 30e april aangestoken. Gedachte erachter is om zo de goden gunstig te stemmen voor het komende seizoen, de lente en de zomer. Voor een goede oogst te bidden. Tevens als viering dat men de lange zware winter weer had overleefd en er weer een jaar "tegen kon". Het is van oorsprong een heidens feest met toch ook religieuze inslag.

Ik was gisterenavond ff in Gafsele geweest. Had de fotocamera bij me maar was vergeten de batterij er in te stoppen :-( Dus daar geen foto's van. Maar wel van het vreugdevuur hier bij ons tegenover op de Majberget.
Deze foto's zijn van huis uit genomen naar de Majberget. Het bergje bij ons tegenover.

Ben vandaag bezig met het malen van helehoop vlees wat we hadden gekregen voor onze honden. Hoop werk maar dan heb je ook wel weer ff genoeg vlees voor hun. De vleesmolen en de grote ton waar alles in komt en vervolgens wordt verpakt in grote zakken met ongeveer 5 kg gehakt erin.

Zo dat was het weer de groeten,

Liefs S10

Geen opmerkingen: