dinsdag 15 juli 2008

Afgelopen weekend....

Nou zoals jullie weten was het dus een druk weekend.
Allereerst was mijn vriendin Anita Hällestrand jarig, die werd 60 jaar, afgelopen vrijdag.

Wij dus er heen tegen de avond, geloof 18 uur of zo. Waren pas laat thuis...
Eerst allerlei koek, taart en de typische smörgåstårtan gegeten. Een soort van hartige taart met vaak garnalen, vis, ham en kaas er door geen. Erg lekker en geloof echt typische Zweeds.

Dit is een hele oude foto al van mij die voor de "grap" een hele smörgåstårtan naar binnen werkte... :-) Maar dan hebben jullie tenminste een idee hoe ze er uit zien... en ze smaken nog beter als dat ze eruit zien. (en dat zeg ik als zoetmonster...)Nou dus na de marängtårtan, smorgåstårtan en alle andere lekkerheden, konden we nog aan tafel schuiven voor een heus middag eten... rosbief en tjälknöll, dat is ook typisch Zweeds gerecht. Beiden van eland. Tjälknöll lijkt op rosbief, maar wordt bevroren in de oven gelegd, gekruid en wel, en dan zet je de oven op een laag aantal graden, 75 tot 100 en dan ligt dat stuk vlees er in voor 6 tot 10 uur, totdat hij de juiste, gewenste temperatuur heeft. Dan wordt het vlees in een "lake" gelegd, een soort van kruidenwater mengsel. Daar ligt het dan ook een aantal uren in, en daarna in de koelkast met het vlees. Het wordt koud geserveerd en dun gesneden. Erg lekker (haha ik vind wel veel lekker he :-) ) Nou erbij dan typische potatisgratäng (aardappel gratain uit de oven) en salade erbij... hmmm jammie. Er na nog een zelfgemaakte kladkåka met cheesecake erover heen met aardbeien. Nou was dus niet blij toen ik op de weegschaal ging staan de volgende morgen... :-(
Maar we hebben een hele leuke avond gehad!

Nou de dag erop was dus zaterdag Gafsele dagen.
Eerst naar de bijenvolken gaan kijken in Gafsele, dat zag er niet goed uit. In beide bakken wel koniginnen gezien maar geen vers broed... Maar ff in de gaten gaan houden dus. Over dag of 2 nog maar eens kijken anders broedramen erin gaan zetten!

Vervolgens naar de Bygdegården toe.
Daar volop begonnen met voorbereidingen voor eten en servering alsook voor de sledehonden vereniging. Was een erg leuke en geslaagde dag.
We hadden "Palt" als servering, een typische Zweeds gerecht weer, een soort van knödler (duitse deegbollen) maar dan zijn ze hier gemaakt van aardappelen, meel en water. Ik vind ze lekker maar hoop buitenlanders hier vinden het niet te eten.
Je hebt ze in 2 varianten, flatpalt (platte palt) zonder wat erin, en gewone palt met spekblokjes erin. (die is het lekkerst) Erbij eten ze dan lingonsylt, smör en eventueel siråp en drinken dan melk erbij. (jam, boter en wat zoete melasse)


Nou het was zo druk dat we tegen half 2 al zagen dat we te weinig palt zouden hebben, dus met spoed werden er nieuwe ketels met palt opgezet. We begonnen 12 uur tot 16 uur... Nou het kwam dus allemaal goed hoor, we hebben het gered met de palt. Er was niet veel over maar net genoeg. Prima dus!

Heb nog wat foto's gemaakt van de dag, die komen hier onder.
Live muziek van deze man, weet zijn naam niet meer, maar was goed!


Er was iemand uit Dorotea, die deze figuren met de motorzaag maakt, echte kunstwerken zijn het. Knap ook om te zien hoe hij dat doet.


wat dichterbij genomen...


Per maakte een grill"ring" met timmerstockar.


Aktiviteiten voor de kinderen!


Servering binnen, wachten op de nieuwe palt!


Op maandag avond was de traditionele wedstrijd "Öst mot Väst" brännbåll. Er was enorm veel volk daar, maar helaas was ik vergeten de camera mee te nemen... Jammer maar helaas, ik zal nog wel proberen aan wat foto's te komen en die dan alsnog hier plaatsen. Maar ter info, we hebben verloren, Öst sidan dus, Väst heeft ons weer een poeppie laten ruiken... Volgens jaar maar revansch nemen. (gaan we in ieder geval proberen he ;-) )

Nou dat was het weer, voor dit weekend dan.
Tot de volgende keer,

Liefs S10





Geen opmerkingen: