vrijdag 13 juni 2008

Skolavslutning!

Het hoogte punt van het jaar voor alle leerlingen.... skolavslutningen.
Eindelijk voor de jonge gasten het begin van 10 !!!! weken zomervakantie hier in Zweden. Vandaag was het dan zover voor de kinderen op de Åsele Centralskolan. Van årskurs 1 t/m 9 allemaal in hun "paasbest" naar de kerk toe in optocht formatie.





















Eerst zoals het hoort, de Zweedse vlaggen, daarna de Åsele drillflickor, soort van dansmariekes en daarna dan de muziek. Met in totaal zelfs hele 6 personen dit jaar! Een bijna nieuw record, maar ja dan heb je wel 1 grote trommies, 1 kleine trom speler, en dan 3 saxen, t.w. 1 alt, 1 tenor en 1 bariton saxofoon, en dan ik zegt de gek met een klarinet!.
Na ons kwamen dan de leidinggevende, niet gebonden aan schoolklassen zoals rektors, administratief personeel. En dan daarna eerst de feestvarkens, diegene die echt de school gaan verlaten en verder studeren en dus Åsele uit vliegen de grote wereld in... de 9-e klassers, in vol ornaat, echt sjiek hoor. Jongens in pak en meiden in mooie jurken, hele gala toestanden!
Daarna komen dan de kinderen met hun desbetreffende meesters en juffrouwen, de kleintjes eerst en dan iedere oudre klas weer daar achter aan tot de groepen 8 die het geheel afsluiten.
Een hele optocht is het zo hoor! Helaas heb ik niet veel verdere foto's van de optocht... zelfs niet van ons spelen... de fotograaf luisterde niet zo goed :-))))
Had Rob nog extra wat instrukties gegeven om foto's te nemen van de optocht en van het spelen, maar helaas pindakaas....

Hij heeft wel een foto van zijn vrouwtje genomen, met instrument in de lerarenkamer, maar die is wat donker geworden, komt door tegenlicht..... jammer, maar plaats hem toch maar hier.













Tja je kunt niet alles hebben he ;-)























Hier wat foto's van de afsluitende schoolklassen groep 9, die zo mooi "gekleed" zijn. Hie worden ook bloemen gegevens, veelal rozen aan diegene die examen doen (als ze van school, klas 9 uit gaan) of als ze studenten doen. Dat is als ze gymnasium opleiding uit gaan. Dus meestal over 3 - 4 jaar.

























Dat gaat dan met mutsen en keps gepaard, die dan in de hoogte geslingerd worden, van die zeeman mutsen.
Hier zo maar wat foto's van het net geplukt, zodat jullie een idee hebben.
De ene foto zie je ze ook op een auto, die versierd is met berkebomen die uitgeslagen zijn (met loof) Dat is ook typisch een traditie hier in Zweden. Dan worden hele groepen rond gereden door het dorp of door de stad op een auto en dan staat iedereen te juigen en te swingen op de traktor of de vrachtauto.
Dolle pret kun je je wel voor stellen he. De nodige alcohol wordt dan ook wel flink genuttigd! Kortom lang leve de lol!











Hier dan ook nog wat foto's van mijn hubbie, Rob.


























Nou ik ga er weer een eind aan breien, voor zo meteen veel plezier en succes met Nederland -Frankrijk. Laten we hopen dat het weer een mooie en goede wedstrijd wordt. Nu kan ik hem dan samen met Rob op de bank zien. Vorige keer hebben we beiden het niet kunnen zien, Rob ivm het schooluitstapje, kanoeën en ik dan die moest werken. Maar dan nu lekker samen spannend voor de buis hangen. Ik heb mijn oranje t-shirt al aan! Beetje vaal al geworden maar allez, tis en blijft oranje he ;-)

Fijne avond allemaal,
liefs S10

7 opmerkingen:

carla zei

Hai S10,

Weer even bijgelezen je Blogg staat ineens weer aardig wat bijgeschreven, leuk dat jullie daar ook zo meeleven met het Nederlands elftal, goed zijn de jongens hè 4-1 tegen Frankrijk, had ook niemand verwacht, wel gehoopt natuurlijk met 1-0 of zo, maar zoveel is hardstikke goed natuurlijk.
Hier op de camping is een geweldige sfeer, veel vlaggetjes in rood, wit en blauw en oranje natuurlijk, grote vlaggen voetbalshirts aan de scheerlijnen en dan gezellig met een man of 150 à 200 kijken in de dicotheek op een groot scherm via een beamer, hardstikke gezellig, pilsje van de tap er bij en dan nog winnen ook, de avond kan niet meer stuk natuurlijk, en die Fransen die hier ook wel zijn alleen niet zoveel kijken niet echt blij meer.
Op naar de vlg. wedstrijd dinsdagavond, zitten we er weer klaar voor met zijn allen, is niet zo belangrijk meer, want we zijn al in de vlg. ronde, maar leuk is het wel natuurlijk en ik weet niet of je dat ook ziet al die Nederlanders uitgedost in de straten van Zwitserland, zij weten niet wat ze zien daar.
Fijne avond a.s. dinsdag en nu ook natuurlijk, tot de vlg. keer.
Groetjes, Carla

Anita Pictures It! zei

en dat zijn dezelfde mensen als ik 's winters daar zie. Ben helemaal geschokt ... hahaha!

Anita Pictures It! zei

Leef je nog?????

Anita Pictures It! zei

ik zie of hoor je maar niet.

Christien zei

ja ben er wel hoor, maar pc was gecrashed....
nu weer online

Anita Pictures It! zei

o dat is minder ... gelukkig ben je er weer

Christien zei

:-)
jep ben er weer!

by the way, morgen weer voetbal!
Zweden is er uit, jammer....