zaterdag 6 december 2008

Lucia fyrande i Gafsele


Vrijdag voor Santa Lucia, de 13 e december wordt in Gafsele hun eigen Lucia viering gehouden. Dat gebeurd dan in een klein kerkje waar dan iedereen naar toe gaat om de viering bij te wonen. Het is geen kerkdienst of zoiets maar gewoon een heerlijke avond met muziek en zang. Zelf vind ik het iedere keer zo ontroerend als de Lucia binnen komt met dan de brandende kaarsen op haar hoofd.
Hier in Gafsele is het in "kleine groep" dat het gevierd wordt, maar volgende week dan is het in de kerk in Åsele. Dan is een van de meiden van groep 9 (de schoolverlaters hier in Åsele, ong 15 -16 jaar oud) "årets lucia" (Lucia van dat jaar) en wordt ze omringd door vele stjärngosse (jongens met sterrentjes) en tärnan (soort van bruidsmeisjes) alsook tomten (kerstmannetjes, kabouters) Het hele dorp loopt er dan voor uit en de kerk is dan zowel smorgens vroeg als savonds laat tjokvol. Smorgens wordt de viering gehouden voor de scholieren en hun leraren. Savonds is het dan voor Jan en alleman in de kerk.
Het is tevens een van de best bewaarde geheimen wie Årets lucia zal zijn....
Altijd weer spannend hoor.
Ik heb wat foto's gemaakt in Gafsele, maar helaas is mijn flits niet in orde dus ik heb nogal last van "rode oogjes" maar ja jullie hebben zo wel een idee hoe het er uit ziet.

Hier dan de foto's van de kleine lucia in Gafsele.




Zo dat was het weer voor deze keer!
Liefs S10

Geen opmerkingen: